tiistaina, lokakuuta 04, 2011

Uusia panotarvikkeita odotellessa

Tämä viikko tuntuisi olevan yhtä tuskaa. Viime olutsatsista viisastuneena (Enzio) tilasin Melkosta (http://www.kotiviini.fi) hieman lisää tarvikkeita ja laittelin lämpimän varaston valmiiksi seuraavaa panemisrundia varten. Viimeksihän tehtiin Enzio joka oli käytännössä seuraavanlainen:

2prk Finlandia perinteinen uute
1,2kg Panimosokeria
1,5pss Finlandian hiivaa
n. 25 litraa vettä

Sotkin ensin uutteet ja sokerit 5 litraa kuumaa vettä, jonka jälkeen laskin kylmän veden päälle ja hiivan lisäsin startterin kautta 25 asteiseen vierteeseen. Noin ainakin suurinpiirtein. Tämän jälkeen Enzio oli viikon verran ensiöpönikässä ja tämän jälkeen lapposin pohjalla olevan sakan päältä toisioastiaan jossa olut oli vielä kaksi viikkoa. Pullotin puolet jo ensimmäisen viikon jälkeen että näkisin mikä vaikutus on kakkospöntössä pitkään käyttämisellä. Pullossa "Poika" oli vielä molemmissa tapauksissa lämpimässä viikon/kaksi viikkoa ja kylmässä pari viikkoa. Oluesta tuli ihan juomakelpoista, hieman hiivaisen kotikaljaista. Hiivan maku on hävinnyt ja olut tasoittunut vielä tässä ajan kanssa kellarissa ollessaan, pullokypsyminen on auttanut aika paljon makuun. Suurin oppi ensimmäisestä erästä kuitenkin tuli sekundäärikäymisen osalta, oluen rungosta tuli todella paljon tukevampi toisessa satsissa ja jatkossa tuskin jätän sekundäärikäymistä tekemättä.


Nyt tuleva erä, johon ainekset tilasin Melkosta tulee ns. "Green Neck Lager" -reseptillä joka on saatavilla Coopersin sivuilta. Tässä resepti on jotakuinkin seuraava:

1prk (1,7kg) Coopers European Lager
0,5kg Vaaleaa spraymallasta
0,5kg Coopers Brew Enhancer 1:stä
21 litraa vettä

Tämä on sinänsä mielenkiintoinen koe, että ensimmäistä kertaa käytän spraymallasta ja brew enhancereita. Jatkossa katsotaan jos kokeilisi myös pelkällä spraymaltaalla. Mutta tämän satsin toinen erikoisuus on se, että tämän käyttäminen tapahtuu lähempänä lagerhiivojen lämpötiloja kuin alehiivojen lämpötiloja. Käyntilämpötila on reseptissä noin 15astetta, jota vastaamaan on tehty autotallin lämpimän varaston "panohuone". Saa nähdä miten hankala tämä lämpötila on ylläpitää ja mitä tästä oluesta tulee. Suunnitelmat kuitenkin on selvillä ja odotan innolla että mitä tästä oluesta tulee.

Onneksi tuli ostettua talo, jossa on iso ja viileä kellari, tämäkin harrastus helpottuu sillä huomattavasti.

1 kommentti:

  1. terve, olen hollantilainen.. mun suomen kieli ei on hyvä.. Asun jo yli 5 vuotta suomessa ja valsmista mun om kalja. voit tsjekka mun sivu http://biermaken.blogspot.fi/

    se on myös vähän englaniks

    VastaaPoista