perjantaina, lokakuuta 07, 2011

Svaneke Bryghuset, Catch 22



Tänään siis ns. kerhon viikon oluena jo ennestään tuttu Tanskalaisen Svaneke Bryghusetin Catch 22. Alkon olutluokittelussa tummiin lagereihin tipahtava todella tumma (80,1 EBC Alkon sivujen mukaan) olut on saanut nimensä Joseph Hellerin "Me sotasankarit"-kirjasta (alkup. Catch 22), tai sitten siitä että Catch 22 tarkoittaa jotakuinkin (sota)tilannetta jossa toivottu lopputulos on mahdoton saavuttaa johtuen olosuhteista.

Bornholmin saarella sijaitseva Svaneken panimo on kohtuullisen tuore, vuonna 2000 perustettu ravintolapanimo, jonka panimomestarina on Weihenstephanin mies Jan Paul. Catch 22:n lisäksi Svanekenin panimolta löytyy valikoimistaan 14 muuta vakiomerkkiä.

Olut on ensituoksuiltaan hyvin pehmeä ja makea, vaahto on niukkaa ja se häviää nopeasti. Huulet lasin reunalle ja ensipuraisu naamariin - ei yllätyksiä, kevyesti kahvinen, tasapaksu, ehkä hintsusti suklainen maku suuhun ja jälkimakua odottamaan. Katkero puuttuu, todella tasainen ja pitkä maku jossa ei todellakaan mitään yllättävää. Vaikka tässäkin katkeroa on kuitenkin 34 EBUa, ei se maistu johtuen tummasta luonteesta joka miedolla paahteisuudellaan peittää katkeron alleen. Muutaman huikan jälkeen ei olut oikeastaan tarjoa mitään uutta makunystyille vaan sama kermaisen pehmeän paahteisen makea maku jatkuu tuopin alusta loppuun.

Catch 22 ei ehkä ole kaikkien olut, se on helpohkosti juotava tumma lager, joka ei yllätä. Korkea hinta (4,22eur/0,5l) karsii varmasti ostajia kun vastaavia paahteisia oluita on muitakin tarjolla. Maku on hyvä, se vaan jää jotenkin tasapaksuksi tuopin edetessä eikä se kehity tai siitä ei löydy uusia makuja. Jos tykkää paahteisesta oluesta joka ei ole liian kuiva, on Catch 22 erinomainen valinta ja muutenkin tummien ystäville kokeilun arvoinen. Itse tykkään sen verran kovasti että saa minulta kohtuu hyvän pisteytyksen, yllätyksettömyys ja hinta vetää vähän pisteen perää alaspäin.


Pointsit:
4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti