sunnuntaina, lokakuuta 09, 2011

Poika pihisemässä, pannaan Kettutyttöä

Toissaillan Chimay Rougen, Sinebrychoffin Porterin ja muutaman muun nautitun alkoholijuoman jälkeen päätin eilen aloittaa taas uuden satsin panemisen kun tarvikkeetkin ovat tulleet. Lähtöreseptinä oli Coopersin Green Neck Lager-resepti ja tätä seuraten olisi tarkoitus tehdä yksi satsi. Kyseessä on ensimmäinen kokeilu spraymaltaalla, joka on käytännössä kuivaa/jauhemuotoista mallasta ja myöskin Coopersin Brew Enhancerilla, joka taas on käytännössä sokeria (maltoosia ja dekstroosia?), saa nähdä eroaako brew enhancer mitenkään normaalista panimosokerista.

Resepti menee jotakuinkin seuraavalla tavalla:
1,7kg Coopers European Lager-uutepurkki
0,5kg Light spraymallas
0,5kg Coopers Brew Enhancer
vettä 21 litraan asti

Niin juu ja kun jotain vihreää piti nimeen keksiä niin tämän reseptin nimi on sitten "Kettutyttö", tavoitteena kun on sellainen juoma mitä yleensä vihreistä pulloista löytää (tai edes lähelle...). Alkuunsa sekoitin spraymaltaat kohtuu kuumaan veteen jonka sitten kiehautin ja kaadoin käymispönttöön johon päälle brew enhancerit ja mallaspurkki jota oli liotettu 10min kuumassa vedessä. Spraymaltaasta heti huomio että jos sitä johonkin roiskuu ja on vaara että se alue lämpenee, pyyhi heti - on nimittäin tahmeaa ainetta muuttaessaan olomuotoa jauheesta kiinteäksi! Kun uutteet ja käymistuotteet olivat pöntössä, lisäsin vettä noin 20-21 litraan asti, lämpötilatavoite oli että veden lisäyksen jälkeen vierre olisi 25 asteista, mutta jäätiin vielä 30 asteeseen kun ei vaan saanut riittävän kylmää vettä hanasta irti. Pistin pöntön kiinni ja ulos jäähtymään pariksi tuntia. Mittasin vierteestä samalla ominaispainon joka oli 1,046@30C, eli 'bout 1,0535@20C lämpötilakorjattuna. Tästä päätellen voisi arvata että saattaa muuten tulla vahva Kettutyttö. Lienee se, joka kantaa ne ketjut puiden luo.

Kun vierre oli jäähtynyt noin 25 asteiseksi tein "kuvittellisen startterin" noin 20min ajaksi pöydälle seisomaan noin puoleen litraan vierrettä ja tämän jälkeen kaadoin hiivat pönikkään ja ilmasin vierteen "kääntelemällä" sitä noin 1,5 kertaisesti ympäri (siis litran kuupalla lorottelin sitä noin 30-35 kertaa). Sitten taas kansi kiinni, vesilukko paikalleen ja poika jäähtymään ja käymään 13,7 asteiseen ulkovarastoon. Tavoite on käyttää tuota olutta noin 13-15 asteessa ja pitkä aika verrattuna viimekertaiseen, saa nähdä miten näin syksyllä varaston lämpötilan stabilointi onnistuu kun vuorokauden sisällä lämpötilaheitotkin saattavat olla viittä astetta johtuen auringon lämmittävästä vaikutuksesta.

Tänään ja eilen olen käynyt poikaa katsomassa ja tuntuu että käyminen lähtee todella hitaasti käyntiin. Kettutytön vesilukko ei oikein vielä ruksuta, vaikka hikikarpalot vesilukon alalaidassa kielivätkin siitä että kyllä siellä hiilidioksidia muodostuu. Osasyynä on varmasti huono hiivan herättely (tosin tämänhän olisi tällä herättelyllä voinut vaikka laittaa suoraan vierteen pinnalle), mutta myöskin hyvin alhainen lämpötila jossa on tarkoitus käyttää. Tarkistin vielä tuon hiivakannankin, pitäisi olla kaiken järjen mukaan lagerhiivaa (ainakin jos aussihuhuja on uskominen). Ikävä kyllä suomenkielisissä ohjeissa on normaalit coopersin käyttöohjeet, joissa myöskin puhutaan korkeammista lämpötiloista kun tuossa edellisen linkin threadissa. No, saa nähdä lähteekö hiiva pöhisemään vai ei, joka tapauksessa hauska kokeilu.

PS. Spraymaltaasta tehty vierre tuoksuu muuten uskomattoman hyvälle, pitäisiköhän joskus kokeilla ihan vain spraymaltaasta tehdä olutta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti