keskiviikkona, maaliskuuta 28, 2012

FugMeDrunkless Magnum ja M84 Stun Hefeweizen

Nyt lopulta eilen kotikaljaa maistoin pullotettuna ja helvetti! Siitähän tuli hyvää kaikesta kohelluksesta huolimatta. Toimii äärettömän hyvin tuollainen kevyt bitteröinti kotikaljassa - siitä vielä oikeasti tuli kevyt bitteri kun kerkisi muhimaan vain pöntössä. Onneksi en viemäriin kaatanut, vaikka lähellä olikin. Tähän menneistä kotiolutsatseista tämä on ehdottomasti paras - nimikin on sitten virallistettu FugMeDrunkless Magnumiksi, kun nyt aiemminkin tuli tuota humalan nimeä siinä käytettyä ja tämä oli variaatio FugMeDrunklessista.

Tämän lisäksi tuli sitten suunniteltua hefeä että pääsisi ensi viikonloppuna panohommiin. Kyseessä siis vehnäolut kesäksi. Pientä säätöä tähänkin reseptiin matkalla kertyi, aluksi mallassuhteet oli 50%-50% mutta jälkitarkastelulla 60-40 tuntuu jotenkin paremmalta/sopivasti vehnäisemmältä. Keinona on yksivaiheinen infuusiomäskäys, aluksi suunnitelmissa oli 65C mäskäys mutta senkin päätin muuttaa 67C että tulee vähän enemmän käymäkelvottomia sokereita ja ei mene ihan niin kuivaksi tuo olut. Resepti lopullisessa muodossaan siis seuraava:

Lopullinen satsin koko noin 7,5l (kyllä, teen pieniä satseja verrattuna kanssaolutpuuhastelijoihin)

Maltaat:
1kg Vehnämallas
600g Lager-mallas

Keitto/humalointi:
7g Hallertau Mittelfrüh@60min
3g Hallertau Mittelfrüh@5min

Karbonointiin 7g/l panimosokeria.
Hiivana Safale WB-06

Arvioitu OG 1,046
Arvioitu FG 1,014 (alkoholia arviolta 4,5 til-% + karbonointi, eli <5til-%)
Katkeroaineet:  13,5 IBU
Väri: 8,6 EBC

Käymässä tämä saanee olla viikon ykkösessä ja pari-kolme viikkoa kakkosessa josta sitten pulloon ja pullossa muutama viikko. Tavoite käyttää kohtuullisen huoneenlämpöisessä kun hiivasta kuulemma irtoaa paremmin banaanimaista makua lämpimässä. Hiiva on muutenkin täysi mysteeri, näyttää jakavan mielipiteitä varsinkin jenkkifoorumeilla.

Humaloinniltaan singlehoppi hefeweisse, jossa on hyvin vähän katkeroa ja on joka on hyvin vaalea - niinkuin pitääkin. Välillä tekisi mieli lisätä korianteria ja pomeranssia, mutta sitten mentäisiin jo belgialaisen witbeerin puolelle ja hiiva ehkä ei ole tähän mikään paras. Tätä siis pannaan jos vain viikonlopuksi materiaalia Melkosta tulee, sieltä siis tilattu Saazia ja Hallertau Mittelfrühiä että on seuraavaankin panoon tuota mallasta (tavoitteena ehkä lager, ehkä joku ale). Samalla tarttui mukaan 4kg pale ale mallasta ja 4kg lagermallasta, kun ei tuota perusmallasta oikein meinaa itseltä enää löytyä, samoin kuin spraymallasta että pystyy jonkinlaisen startterin duunaamaan noista varaston hiivoista tai kasvattamaan vaikka Chimay-pullon hiivoista jonkin trappistin itselleen.

Ja nimihän tälle oluelle (M84 Stun Hefeweizen)  tulee tietysti jenkkiarmeijan käyttämästä M84 tainnutuskranaatista, syykin itsestäänselvä. Ensin näkyy vain väläys ja sitten on jo taju poissa - ilotulitusta näkyy silmissä vielä tunteja tämän jälkeen. Semmoista taas tällä kertaa, pankaa toisianne :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti