sunnuntaina, maaliskuuta 11, 2012

Hiivat pesuun!

Noniin, tulipa tällekin harrastajalle se päivä eteen kun hiivaa piti alkaa pesemään että seuraavaksikin kerraksi jäisi kuuden euron hiivapussista käyttöön. Homma kesti kaikenkaikkiaan pari päivää ja pari pullollista tuli hiivaa talteen. Yllättävää tässä oli se, että loppujen lopuksi aika pienellä/olemattomalla vaivalla saa hiivan vielä uudelleenkäytettäväksi.

Kyseessä ollut hiiva otettiin M1 Garandin käymisjätteistä (aiemmin pantu AIPA-tyyppinen olut). Hiiva oli perus pussihiinva Safale US-05. Miten homma sitten hoitui - ohjeet otettu pitkälti www.kotiolut.com:n foorumilta (tästä viestiketusta):

1. Desinfioin pari _läpinäkyvää_ ISOA suolakurkkupurkkia, täytin toisen astian keitetyllä vedellä ja jäähdytin veden huoneenlämpöön.
2. Kaadoin toisen astian sisällön IPA:n hiivasakan päälle, huljuttelin ja sekoitin hiivat. Ei kannata kaataa kaikkia vesiä, tarvitsin kolmannen purkin kun tilavuus loppui kesken - insinööri liikkeellä.
3. Kaadoin hiivamoskan takaisin kuppiin josta ne vedet käymäpönttöön menikin.
4. Odotin toista tuntia, astiassa muodostui selkeästi kolme kerrosta (kaksi riittää). Ylimpänä vesi, toisessa kerroksessa hiiva joka halutaan talteen ja pohjalla kaikki käymisjäte (karkeaa ainesta, kuten humalan jämät ja ne käymisjäämät).
5. Dekantoin hiivan toiseen astiaan, eli siis kaksi ensimmäistä kerrosta (vesi ja hiiva) toiseen, tyhjään astiaan - pohjalle jäänyt sakka meni viemäriin.
6. Hölskytin purkkia, laitoin purkin jääkaappiin olemaan yön yli.
7. Seuraavana aamuna oli hiiva muodostunut taas kahteen kerrokseen. Käytännössä päällä oli vesi ja alla hiiva. Dekantoin veden pois ja kaadoin hiivan taas uuden veden päälle. Annoin seistä iltaan asti ja toistin saman.
8. Steriloin pari pulloa ja uusilla vesillä varustettu hiiva tuli pullotettua pariin puolen litran pulloon - nämä siirtyivät viileään säilytykseen.

Mitä muuttaisin: Mielestäni hiiva oli aika ok jo ensimmäisen pesukerran jälkeen, en välttämättä lähtisi pesemään kahdesti. Nyt katsotaan vielä lähteekö hiiva tulille kunnolla - vaatinee startterin seuraavaa käyttökertaa varten jos on hyvinkin pitkään jääkaapissa/kellarissa.

Tulen tekemään toistekin jos tämä vain onnistui edes siedettävällä tasolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti