sunnuntaina, maaliskuuta 11, 2012

M320 mead (varioitu JAOM:sta)

Vappu, tuo suomalaisten valkolakkien populoima työväenjuhla lähestyy ja simaa alkaa tekemään mieli. Ikävä  kyllä myöhästyin seongista, mutta tulille piti laittaa kaikesta huolimatta.

Reseptiksi päätyi ns. Joe's Ancient Orange Mead - joskin koska en käytä jenkkipullahiivoja niin nimesin törkeästi reseptiä varastaten tämänkin meadin aseistuksen mukaan M320:ksi. Kyseessä todellakin on Joe's Ancient Orange Mead jonka resepti löytyy mm. HomebrewTalkista


Yllä hieman kuvia raaka-aineissa, kyseisessä simassa - tai oikeastaan hunajaviinissä on siis kukkahunajaa, neilikoita, appelsiiní ja ja kanelitanko. Täysin oikeaoppisesta meadista/simasta/hunajaviinistä ei ole kyse, koska teen nyt ensimmäistä kertaa ja joitain asioita vedetään vähän oikoen alkup. reseptintekijän suosituksella. Kuvassaolevat tähtianikset jätin vielä pois, ajattelin että sotkee kanelin,neilikan ja appelsiinin aromeja liikaa.



Yllä olevalla laitteistolla sitä lirkettiä sitten tehtiin - kuvasta puuttuu vielä appelsiini ja SUNNUNTAI KUIVAHIIVA! Muuten koeputket ja og-mittarit ja lämpömittarit ja perus panokamat ja desinfiointiaineet ovatkin jo tuossa + sit mausteet.

Homma meni jotakuinkin näin:

1. Desinfioin kaikki välineet.
2. Mittasin noin 1,6kg hunajaa käymisastian pohjalle.
3. Huljuttelin tuon hunajan noin 4 litraan 25 asteista vettä (tämä on vähän enemmän kuin alkup 1 gallonan versio joka olisi noin 3,8litraa).
4. Pilkoin appelsiinin siivuiksi, lisäsin sen kuorineen kaiken sekaan.
5. Lisäsin kaksi neilikkaa ja yhden kanelitangon sekaan.
6. Laitoin käymispöntön kannen kiinni ja ravistelin rajusti, toiveena oli saada sima ilmattua kunnolla ennen hiivan lisäystä.
7. Lisäsin noin teelusikallisen sunnuntai kuivahiivaa sekaan ja sekoitin kevyesti että hiiva sekottuisi sima-aihioon.



Aine näytti jotakuinkin yllä olevalta kaiken sekoituksen ja muun jälkeen. Lopuksi vain kansi paikallaeen ja vesilukon pulputusta odottamaan. Tämän pitäisi kai lähteä aika nopeasti käymään, joskaan vielä ei ole juurikaan elämää vesilukossa. Aine saa käydä keskenään pimeässä, jossain 12-15 asteen lämmössä (kyllä, oikea meadi pitäisi käyttää vielä matalemmassa) ja pimeässä panohuoneessa sen pari kuukautta. Kypsää on sitten kun neste on kirkastunut ja/tai appelsiinit ovat painuneet pohjalle. 

OG  tällä aineksella oli kohtuullisen korkea (1,090), joten jos vain käy riittävän alas niin potkuahan tästä sitten löytyy. Tavoitteena kuitenkin olisi joku 10-15 til% ja mielellään meadin eikä appelsiinihunajakiljun makuinen lirketti - sekään kun ei ole mahdoton lopputulos..

Kauhulla odotamme mitä tästä syntyy :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti