tiistaina, kesäkuuta 19, 2012

Suunnitelmissa hiivan kasvatusta pullosta

No niin, nyt se hetki taas koittaa että pitäisi alkaa mäskäilemään ihan urakalla. Mietin että kesäloman kynnyksellä tekisin uusiksi M84 Stun Hefen ja M1 Garandin kun edelliset erät menivät kontaminoitumaan. Tietysti hiiva puuttuu, joten varmaan jotain lageria tässä vielä tulee kokeiltua. Varastossa on enää coopersin lagerkitin hiiva ja pullossa pesty Saflager S-23. Coopersin hiivan voisi toki käyttää M1 Garand klooniin jossa Safale US-05 olisi korvattu coopersin hiivalla, makuprofiili nyt ei aivan samaksi kehittyisi mutta päästäisiin eroon tuosta coopersin hiivasta ja vielä pari panokertaa menisi näillä varastohiivoilla. M84:ssa myös hiiva on ongelma. Suoraan sanottuna ei kiinnostaisi Melkolta tilata 6eur satsia ja maksaa postimaksuja lähelle kymmentä euroa - puhumattakaan siitä että tilaisin lisähiivaa ulkomailta. Seuraavat hiivat tulevat olemaan Wyeastin tai White Labsin nestehiivoja, hinta on kalliimpia mutta voihan voi - ei raaski postimaksujen takia tilata.

No ei hätä ole tämän näköinen, Alkokauppa on täynnä hyviä oluita ja varsinkin vehnäoluet (kuten M84 Stun Hefe) on monesti suodattamattomia ja pullokäyneitä, joka taas tarkoittaa sitä että niiden pohjalla odottaa hyvä hiivakakku omistajaansa! Tietysti voi olla että kaikki hiivalajit tai oluet eivät lähde kasvamaan, mutta aina kannattaa kokeilla - saapahan juotua oluen. Itsellä jääkaapissa on  varastoimani Schneider-Weissen TAP 6 hefen ja varastaisin hiivan siitä, veikkaan että päästäisiin lähelle oikeaa tulosta - oikeastaan oikeampaa mitä tuolla M84 Stun Hefen Safbrew WB-06 kuivahiivalla. Schneider Weissesta tuntuu olevan positiivisia kokemuksia ympäri nettiä s.e. hiivan kaappauksen pitäisi onnistua.

Pullosta en olekaan vielä hiivaa kasvattanut, mutta periaatteessa hommanhan pitäisi mennä siten että:

1. Juodaan olut, lasista. Pullon pohjalle jätetään sakka siten että se voidaan kaapata. Ei siis hiivoja tämän hefen sekaan - häpeä ja sääli, mutta kun tietää miten hyvää se mulle tekee niin kärsittävä on.
2. Tehdään hiivalle sopiva vierre, spraymallasta ja vettä siten että saadaan joku 1.040 ominaispainoinen vierre. Arviolta heittäisin että joku 15-20g spraymallasta/1dl vettä tekee aika hyvän seoksen.
3. Sanitoidaan pullon suu huolella ja kaadetaan pullon pohjalle jäänyt hiiva startterivierteeseen.
4. Ravistellaan niin eläimenä, että saadaan ilmaa (huom! vierteen tulisi olla jäähdytettyä)
5. Peitetään ja annetaan hiivan monistua, aina ohikulkiessa vähän ravistellaan että hiiva ei suspaile liikaa. Käymistä pitäisi ruveta tapahtumaan ja hiivan monistumaan.  Veikkaisin että pullosta kaapatulla hiivalla menisi pari päivää että siitä on saatu high-krausenit aikaan ja hiiva käyttökypsäksi.

Käyttäessä stirplatea saataisiin varmasti parempi tulos kun hiiva on koko ajan liikkeessä, mutta eiköhän tuo manuaalisestikin monistu. Startteriksi ajattelin että riittäisi joku pari desiä ja katsotaan jos hiiva näyttäisi siltä että riittää. Hiivaahan voi kasvattaa suurentamalla startterin kokoa aina päivän-parin jälkeen high-krausenista. Samaa hiivaa voitanee käyttää se viitisen kertaa peräkkäin, tämän jälkeen riski mutatoitumiselle kasvaa.

Saas nähdä mitä tehdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti