torstaina, kesäkuuta 21, 2012

Jussimätöt suunnittelussa

Hahaa, ruokaa shaatana! Jussin menu olisikin sitten 'bouttiarallaa selvillä, katsotaan mitä tulee. Tarkoitus oli ostaa maustamattomia ribsejä, mutta kuinka ollakaan ei taas tältä kylältä löytynyt muita kun marinoituja tai pintamaustettuja - otin ikävä kyllä marinoituja kun olivat halvempia. Ruoat olisi 'bout seuraavat:

- Colamarinoituja porsaan sisäfilevartaita.
- Ribsejä ja Memphis-tyylinen BBQ-kastike
- Savulohi-katkarapusalaatti

Allekirjoittanut hoitaa vain nuo kaksi ylempää osiota josta mielenkiintoisempana tällä kertaa on ribsit kun en niitä ikinä ole tehnyt. Colamarinoidut porsaan sisäfilevartaat ovatkin jo marinoitumassa että kerkiää huomiseksi kunnolla valmistumaan, ohje jotakuinkin seuraava:

Colamarinoidut porsaan sisäfilevartaat:
~1kg porsaan sisäfilettä (naturellina of course)
Herkkusieniä
Pari kesäkurpitsaa
Pari paprikaa

Marinadiin:
2 dl Coka-cola
3 rkl soijaa
3 rkl Worchestershirekastiketta
1 dl ketsuppia
1 rkl paprikajauhetta
1 tl timjamia

Marinadissa lyö vain kamat sekaisin ja muovipussiin valmiiksi leikattujen lihapalojen kanssa. Seuraavana päivänä kaikki tikkuihin (kannattaa tikkuja kostuttaa joku vartti tjsp. etteivät pala grillissä). Sitten kypsennä ja kypsytyksen aikana glaseeraa vielä tuolla marinadilla, sen verran sokeria tuossa kokiksessa että saa ihan ok glaseerauksen. On muuten herq.

Ribsit
Sopivasti ribsejä, itse laskin että 1,7kg ja 4hlöä saattaa riittää kun kaverina on kuitenkin noita vartaita ja salaattia. Pitäisi nälän ainakin lähteä. Lihaahan näissä ei juuri ole - ja tätä reseptiä ei ole edes kokeiltu, katsotaan mitä tulee. Juju on seuraava:

1. Mausta ribsit jos ovat naturelleja
2. Laita ribsit muovipussiin.
3. Keitä muovipussissa olevia ribsejä tunti-pari. Muovipussithan on sitä varten että mausteet ei liukene veteen. Itse esikypsentäisin ribsit ennen grillausta koska yleensäkin possunlihasta saa aivan järrrjettömän hyvää kun kypsyttää pitkään.
4. Grillaile vähän aikaa jäähtyneet ribsit, itse en käytä glaseerausta kun on marinoidut ribsit - mutta joku sopivan sokerinen glaseeraus olisi kyllä pop, tulee mukavan rapsakansokerinen pinta.

Esivalmistustapoja taitaa olla muitakin, tyyliin 220 asteiseen uuniin veden kanssa pariksi tuntia, mutta itse pelkään sössiväni tuon vaiheen s.e. tulee kuivia ribsejä niin jätän tekemättä ja mieluummin keittelen.


Memphis-tyylinen BBQ-kastike
Ribsien kanssa pitää aina olla kastiketta. Itse en niinkään välitä hyvin tomaattisista BBQ-kastikkeista, joita ne yleensä on joten valkkasin tällaisen reseptin:

2,3 dl omenaviinietikkaa
2,3 dl ketsuppia
1,2 dl vettä
0,6 dl hienoksi silputtua sipulia (itse ajattelin käyttää paahdettua ja murskattua sipulia)
2 rkl hienonnettua valkosipulia
2rkl voita
2rkl siirappia (vaaleaa)
2rkl sinappia (itse ajattelin käyttää dijonia)
2rkl fariinisokeria
2rkl worchestershirekastiketta
1rkl paprikajauhetta
1rkl chilijauhetta
2tl kuivattua oreganoa
2tl kuivattua timjamia
1tl suolaa
1tl mustapippuria
1tl cayanne-pippuria

Sulatellaan voi paistinpannulla (keskilämmöllä), kuullotellaan sipulit ja valkosipulit. Lisätään muut aineet (omppuviinietikka vimppana), vähennetään lämpöjä ja keitellään kasaan parikymmentä minuuttia - annetaan soosin jäähtyä ja sen pitäisi olla valmista. Jos kastike on väljää niin maissi tai vehnäjauholla sen voinee suurustaa.

Tätäkään en ole kokeillut ja jostain jenkkifoorumilta sen bongasin. Ihastuin lähinnä aineslistaan ja vaikuttaa aika perkeleen hyvältä mätöltä, ennen kaikkea tuon worchestershiren ja maustepaletin puolelta. Saa nähdä mitä tulee, kerron kyllä kokemukset :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti