lauantaina, marraskuuta 05, 2011

Kettutyttö, etiketti ja kellarointi


Kuten yllä näkyy, kettutyttö päätyi pulloon viikko sitten. Tänään olikin sitten askartelupaskartelupäivä, jolloin ajattelin tersaista etiketit. Ja ettei tämä vaikuttaisi liian hyvältä, käytin Coopersin sivuilta löytyvää etikettigeneraattoria.. Ja ihan vain laiskuuttani!! Tulostuksen kanssa piti vähän kikkailla kun tuo etikettimeikkeri tulostaa 8 etikettiä A4-arkille (pdf), joista kokoluokaksi halusin 2 per arkki. Tulostus siis huonohkolla laserprintterillä (aika epätasainen jälki alkaa jo olemaan) normaali paperille ja liimaus erikeeper-vesi seoksella (suhteet noin 1:3). Pitäisi lähteä kohtuu vaivattomasti vielä irtikin.




Mutta jeps. Pullotus tosiaan noin viikko sitten, alkoholia lirketissä noin 4,5% (mukaan arvioitu myös pullotuksessa mahdollisesti muodostuva alkomaholio). Pullotuksessa jälkikäymissokerina käytin noin 5g/litra eli yhteensä taisi mennä 95g. Jälkikäymissokerin sulatin ensin noin desiin-puoleentoista kiehuvaa vettä jonka laitoin toiseen astiaan (viritelmästä kuva yläpuolella) ja tämän päälle lapolla olut hiljalleen toisesta astiasta välttäen hapen sekoittumista, mutta kuitenkin sen verran kovaa vauhtia että pieni kierre sotkee oluen sokeriveteen (vielä olisi voinut laske hiljemminkin). Tämän jälkeen kamat pulloon, korkki kiinni ja viikoksi lämpimään.



Yläpuolella todellakin kuva kettutytöstä valumassa tankkiin sokeroitumaan. Värit ei nyt ole ihan kohdallaan, koska todellisuudessa olut on paljon keltaisempaa eikä niinkään meripihkaista. Valkotasapaino ollut varmaan kuvatessa vitullaan ja käyttänyt vieläpä kameran omaa salamaa.. Ei ole helppoa tuo kuvaus. Tänään kettutyttö kellariin ja viikon päästä maistit, kivasti näyttäisi happoa olevan muodostunut. Ja pitkästä aikaa tuli myös Enzio-pullo korkattua, maistui muuten taas kerran paremmalle kuin viimeksi: Yllättävän pitkään vielä on säilynyt ja maku parantunut: Mitä tästä opimme - jopa bulkkioluen maku paranee pienen varastoinnin myötä - viimeistään kymmenes pullo samana iltana maistuu jo todella hyvältä.


Ja kuten yllä näkyy, ei tämä kaljan kanssa läträäminen tähän jäänyt. Pitihän sitä kotikaljaakin taas tehdä maltaasta, tällä kertaa pönttöön meni 2,5litran satsi kun ei enempää yksinkertaisesti jaksa viikossa juoda! Pöntössä siis 1,5dl ruismallasrouhetta (Tuoppi kaljamallas) ja 'bout 1dl FARIINIsokeria. Pakko kokeilla millaisen maun tuo fariinisokeri antaa tähän kaljaan, viimeksi kun tein kidesokerista. Ja saisihan tuo vähemmän maistua sokerille, pitää varmaan jossain välissä jotain darkkia spraymallasta ruveta tuohon tunkemaan. Ei, mutta vakavasti ottaen tekee mieli kokeilla humalointia tuon kotikaljan kanssa - pitää vaan ensin ne humalat tilata :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti