perjantaina, huhtikuuta 06, 2012

Panopäivän lopputulemat

M84 Stun Hefeweizen olisi nyt käymässä. Panopäivä meni varsin mallikkaasti ja siitä hyvästä ajattelin räpsiä kuviakin matkalla. Tässä pieni kooste siis päivän tapahtumista kuvineen.

7.00 - Marppi oli viety töihin joten eikun kamat esille. Nostin tyylin mukaisesti jotakuinkin kaiken pöydälle ja tarkistin että kaikki löytyy. Käymispönikkä, vesilukko ja vaaka taitaa kuvasta puuttua.

Tavarat levällään

Kuvasta löytyy siis jotakuinkin seuraavaa:
- Kylmälaukusta tuunattu hanallinen mäskäysastia, pitää lämmön vähän huonosti silti sisällään - lisätuningia tarvitaan. Tähän liitteeksi (hanan edessä) pesukoneen rosteriletkusta tehty suodatin jonka läpi vierre erotellaan ryynistä sekä puutarhaletkun pätkä hanaan kiinnitettäväksi ettei vierre hapetu matkalla käymisastiasta keittokattilaan (takana vasemmalla)
- Äärioikealla Corona-mallasmylly, voisi olla parempikin mutta kyllähän tuolla pärjää.
- Lappo (punaisine letkuineen) ja bottlefillereineen.
- Siivilä ja 1l desimitta.
- Ominaispanomittari, mittaputki ja lämpömittari (siivilän ja mallasmyllyn välissä), mittalasi mäskäysastian edessä.
- Lisäksi hiiva ja pari pussia mallasta (puutarhaletkun "sisällä"). Alla vielä kuva itse raaka-aineista, tämä siis on välineurheilua!
Raaka-aineet mistä olutta syntyy

Raaka-aineina siis Lager-mallasta, vehnämallasta, SAFBREW WB-06 hiiva ja Hallertau Mittlefrüh humalaa.

7.30 - Y.o. kamoista noin 95% meni desinfiointiin ja pesuun + mäskäysastia ja oheissälät. Tämä vaihe onkin se tympein. Käytössä Melkon desinfiointiainetta joka on kohtuu helppoa. Starsania pitäisi melkein belgiasta tilata niin ei tarvitseisi enää huuhtoa desinfioinnin jälkeen.

7.45 - Ryynit myllyyn ja mäskäämään. Alla kuvaa ryyneistä, että millaista siitä sitten tulee rouhinnan jälkeen. Tästä sitä olutta alkaa sitten syntyä (lisää vain vesi).

Rouhittua mallasta

Ylemmässä astiassa on ohraa ja alemmassa vehnää, erottaa siitä että tuossa vehnässä ei ole sitten minkäännäköisiä akanoita seassa. Ohramaltaasta jää aina vähän, joskin se on sitten hyvä asia että ei vahingossakaan paukahda siivilä tukkoon kun vierrettä aletaan valuttamaan. Maltaiden rouhiutuessa lämmitin muuten mäskäysastiaakin noin neljällä litralla kiehuvaa vettä, ettei lämpöhävikkiä tulisi niin paljon kun mäskäysastia on jo esilämmitetty. Noh, ryynit astiaan ja eikun menoksi.
Vierre valmistumassa

Vierre valmistumassa

Mäskäys näytti jotakuinkin ylläolevalta tynnyrin sisäpuolelta ja allaolevalta tynnyrin ulkopuolelta. Mäskäysastia yritti leikkiä mörköä - parilla lisätäkillä minimoidaan taas haihtuvaa lämpöä että pysyisi mäskäyslämpötila mahdollisimman lähellä sitä mitä piti. Eli noin 67 astetta ja tunti mäskäten. Mäskäyksen jälkeen juoksutin pari kannullista ja huuhtelin kahteen kertaan (2,1l + 5,1l, 76 C asteisella vedellä).

10.00 - Keitto! No niin, allekirjoittaneen lempparihommaan. Eli vierteen keittoon - tästä oikeasti lähtee pirun hyvä tuoksu! Alla satsi muutamia kuvia keitosta. Käytännössä homma siis meni siten, että en jaksanut puuhellaa lämmittää ja keittelin sitten sähköllä. Sama kai tuo. Humalat lisättiin 7g@60min ja 3g@5min. Hotbreakki yllätti ja meinasi tulla hellalle (boilover), joten parissa kattilassa keittelin kunnes oli sen verran vajunut että kaikki melkein 10l mahtui taas kattilaan.

7g + 3g Hallertau Mittlefrühiä

Hotbreakki alkaa muodostumaan

Hotbreakki on oikeasti muodostunut, hyvä sellainen

Keiton viimehetket ja 3g humalaa sekaan

11.00 - Hiivan valmistelu ja jäähdytys. Viime kerrasta opiksi ottaneena, sain vierteen jäähtymään omilla patenteillani parissa kymmenessä minuutissa noin 26 asteeseen. Pienillä olutmäärillä tämä on vielä helppoa - helvetisti lunta, vähän suolaa ja vettä lavuaari täyteen, sitten pieni vesivirtaus hanasta päälle että vesi vaihtuu ja kiertää kattilan ympärilllä ja kattilassa vastasuuntaan pyöritystä - kyllä nimittäin jäähtyy! Samalla sitten kun jäähdytys oli käynnissä niin rehydratoin hiivan (15min ja 'bout 1dl 38 asteista vettä). Eli hiiva sekaan kunnes sen päälle tulee vaahto. Jäähdytyksen jälkeen oluen siivilöinti kaikesta breakkimatskusta (osa jää vielä siitä pönttöön, josta laskeutuu primäärikäymisen aikana pohjalle) ja humalakukinnoista ja sitten vierteen hiivaus ja kotio. OG:ksi tuli 1,050 vaikka tavoite oli 1,052 joten pikkuisen voisi vielä parantaa - mäskäystehokkuus ei tällä matskulla ollut niin hyvä kuin viimeksi.

Jäähdytyspatentti + helvetisti tauhkaa vierteessä

Hiiva juuri hydratoituna
Hiiva vartin hydratoinnin jälkeen, huomaa noin 1,5cm paksu vaahto pinnalla.

Ominaispainon mittausta vierteestä - väri on varsin vehnäolutmainen - vaaleaperkele. 

No niin, siinäpä sitä olikin tätä panopäivää. Kaikki meni nappiin ja mikä ei mennyt niin ensi kerraksi parannetaan. Tämä olut todellakin saa kestää 2vkoa primäärissä, 2vkoa sekundäärissä, 2vkoa lämpimässä pullotettuna ja pari viikkoa tarvittaessa kylmässä. Eli kesäksi valmistunee :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti