keskiviikkona, huhtikuuta 11, 2012

M84 stun ja liian alhainen ominaispaino

HAHAA! Hirveän kiihkeän käymisen jälkeen M84 stunin primäärikäyminen näyttäisi olevan ohi. Tänään mittasin ominaispainon, maistelin ja haistelin. Ominaispaino oli 1.009, eli liian kuivaksi kävi - tavoitteena oli jotain 1.012-1.015. Sinänsä potkua tuli enemmän, mutta runko jää kyllä puuttumaan kokonaan.

Mikä siis meni pieleen? Oma arvio on että mäskäyksessä ei lämpötila kestänyt riittävän kauan riittävän korkealla. Mitä korkeampi lämpötila mäskäyksessä on, sitä enemmän käymäkelvottomia sokereita syntyy. Käymäkelvottomilla sokereilla tarkoitan siis pidempiketjuisia sokruja joita hiiva ei voi napostella. Kun vierteeseen tulee käymäkelvottomia sokereita - ei ne myöskään käy alkoholiksi (yllätys!) ja ominaispaino jää korkeammaksi. Mäskäysohjelmaakin nostin varta vasten 67 asteeseen, että oluesta tulisi rungoltaan vähän tuhdimpaa - näin ei kuitenkaan käynyt. Tämä nyt on vain villiä arvailua, mutta olettaisin että kylmälaukun karkuuttama lämpö aiheutti nyt hieman rungottoman oluen.

Muutoin tuotoksen maku ja tuoksu oli tässä vaiheessa oikein hyvä. Raikas ja hieman neilikkainen maku sekä hiivaisa tuoksu paljasti että kyseessä todellakin on vehnäolut. Makuprofiili ei ole ehkä juuri se miltä perinteiset saksalaiset hefet maistuvat, mutta toisaalta tähän olin vähän varautunutkin hiivaa käyttäessäni. Ehkä ensi kerralla jokin Wyeastin tai White Labsin nestehiiva voisi olla parempi.

No, noin 4,7 til-% sijasta taisi tulla 5,5 til-%. Ei kuitenkaan liian vahvaa että siitä janonsammuttajaksi ei olisi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti