keskiviikkona, heinäkuuta 18, 2012

M84 Stun Hefeweizenin pullotus ja lennosta vedetyt karbonointitekniikat

Tänään, reilu kolme viikkoa panopäivästä, oli lopulta M84 Stunin kakkosversion pullotuspäivä. Eihän sitä täysin kommelluksitta selvitty tästäkään. Alkuunsakin oli muuten hyvin käynyt tuolla Schneider Weissen TAP 6:n pullosta kasvatetulla hiivala, FG oli 1.006, eli lähes täydellisesti oli sokerit syöty lirketistä. Muistelisin että lähtö (OG) olisi ollut jossain 1.050:n kieppeillä joten jossain 4,7%-5.0% välillä on tilavuusprosentit. Sopivaa kesäolutta jos kesäkin joskus tulee :)

Sokerointi oli tällä kertaa haasteellista kun talousvaaka sanoi sopimuksen irti juuri H-hetkellä. 53g (7g/l) sokeria oli hieman haastava mittailla joten päättelinpä seuraavasti arvion. 1dl sokeria painaa noin 85g, 1dl on 100ml - joten koska ruokalusikallinen on noin 15ml, ajattelin että jos tuosta vähentää 15% niin saadaan 'bout tarvittava sokerimäärä (Ajatusmallilla: 85g/100ml * 15ml == 12,75g) ja kun puoli desiä on 85/2=42,5 niin saadaan 1dl  (100ml) + 1rkl (15ml) == 55,25g. Eli parin gramman heitolla +-mittavirheen pari grammaa, joten aika hyvään tulokseen todennäköisesti päästiin jos vaan päättely meni oikein.

Jälkikäteen tuli mieleen että olisihan sitä voinut laittaa perinteisesti 1tl sokeria per pullo niin ainkain olisi mennyt oikein. Ongelma tässä tosin olisi ollut se, että sokerointi ei olisi ollut tasaista eikä minulla olisi ollut tiedossa että miten monta grammaa sokeria meni litraa kohden. Tavoitteena oli kuitenkin noin 7g/l karbonointi koska kyseessä on vehnäolut. Eli karbonointi saisi olla hieman voimakkaampi kuin perinteisessä oluessa. Tätä odotellaan sitten sellaiset kolme viikkoa lämpimässä kun oli noin pitkään sekundäärissä. Hiivasolut on sen verran vähäisiä per pullo että voi mennä aikansa ennen kuin sokeri on syöty ja hiiva on kasvanut ja adaptoitunut uuteen ympäristöönsä sopivaksi.

Maku vierteessä oli aika hyvä, TAP6 antoi selvästi banaanimaisemman maun kuin Safbrew WB-06 josta tuli enemmän neilikkainen maku. Safbrew on ehkä parempi johonkin Hoegarden tyyppiseen ratkaisuun kun taas TAP6 antaa perinteisemmän saksalaisen vehnän maun (Schneider weisse, Hacker-Pschorr, Weihenstephaner). Odotellaan nyt kuitenkin ennen kun innostutaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti