sunnuntaina, toukokuuta 13, 2012

Misericorde Pilsner ja uusi mäskäysastia

Parhaillaan on poika kiehumassa, minuutin päästä toinen humalointi sekaan ja eikun menoksi. Kaiken kaikkiaan taas oli opettavainen päivä ja uudelleeneristetyn mäskäysastian kanssa. Reseptinä toimi Misericorde Pilsener, joka käytetään pohjahiivalla, reseptiä oli hieman vahvistettu vienna-maltaalla jonka pitäisi tuoda vähän keksiä ja runkoa olueen. Resepti eniveis seuraava:

1,20 kg         Pilsner (4,5 EBC) Grain     1  70,6 %
0,50 kg Vienna (8,0 EBC) Grain     2 29,4 %
6,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop     3 31,6 IBUs
3,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 20,0 min Hop    4 2,7 IBUs
8,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 3,0 min Hop     5          1,5 IBUs
1,0 pkg Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) [50,28 ml] Yeast     6 -


Hiiva on oikeasti Saflagerin S-23, mutta väliäkö tuolla, voi sen käyttää yllä olevallakin hiivalla ja voi olla jopa parempi vaihtoehto, mutta tuota nyt oli varastossa joten se lähti käyttöön. Käyminen itsessään lagerilla tulee olla oleellisesti huoneenlämpöä matalampi, muuten tehdään steam beeriä (oluttyyli tämäkin). Yleensä hiiva määrää pitkälti käyttämislämmön, esim S-23 kuulemma tekee parempaa jälkeä lähellä 14 astetta, vaikka lagerit monesti käytetään esim. 10 asteessa ja sitten alenevasti lähelle nollaa. Tämä on oma taiteenlajinsa ja kannattaa lukea muutama kirja aiheesta ennen kuin aloittaa lagereiden teon - ei ole helppoa. Itsellä tavoite on aloittaa 14 asteesta ja kun pari päivää on siellä käytetty - siirretään olut huoneenlämpöön ns. diasetyylitauolle jossa hiivalla on mahdollisuus siivota muodostuneet diasetyylit ja vähentää tällä tavalla "voin makua" oluesta. Diasetyylitauon jälkeen olut menee 3-4 viikoksi kellariin noin 8-9 asteen lämpöön. Tämän jälkeen karbonointi huoneenlämmössä.


No niin, mutta itse valmistus lähtikin kohtuullisen näppärästi käyntiin. Uudella eristetyllä mäskäysastialla pääsin jo 74% mäskäystehokkuuteen joka on kotioloissa aika hyvä. Ennen eristystä mäskäystehokkuus jäi huomattavasti alemmas, jonnekin 65-68% välille. Tarkoittaa sitä, että sokerit liukenivat paremmin kun lämpötila mäskäysastiassa pysyi paremmin vakiona - itseasiassa heitto oli vain muutamia asteita tunnissa.


Mäskäyksen jälkeen kevyesti jatkettu keitto ja keiton jälkeen jäähdytys vesi-jää-merisuolahauteessa. Jäähtyminen vei jonkun puolisen tuntia (parhaillaan menossa...). Seuraavaksi jäljellä enää hiivaus ja ilmaus ja kylmävarastointi.


Mitä sitten meni tässä satsissa väärin tai vaati miettimistä? No parikin asiaa. Aluksi meinasin sekaan laittaa viime satsista ylijääneet lager-maltaat, luojan kiitos tuoksautin niitä ensin. Olivat menneet homehtumaan kun olin säilyttänyt astianpesukoneen päällä jossa kosteus ja lämpötila vaihtelee paljon. Onneksi muut maltaat, sekä avatut että suljetut, ovat ulkovarastossa kohtuullisen tasaisen kuivassa ja tasalämpöisessä paikassa.


Toinen ongelma oli se kun laskin vierteen ja mittasin pre-boil SG:n (ominaispainon ennen keittoa). WTF! 1.024, ei voi olla totta - ja vierrettäkin on pari litraa liikaa! Syy selvisi sitten pienellä ihmettelyllä kun ensin meinasin jatkaa keittoa 160min saakka että saisin ylimääräisen veden haihtumaan. Ongelma kuitenkin oli siinä, että unohdin lisätä ominaispainoon korjauksen - joka on 50 asteisessa vierteessä kohtalaisen paljon kun mittari on kalibroitu 20 asteeseen. Korjauksen jälkeen ei vierre vaatinutkaan korjausliikkeitä. Alla hieman teoriaa siitä miten tämä korjaus lasketaan:


Ominaispainon korjaus menee 'bout seuraavalla kaavalla:


SG = sg + T / 4 * 0.001


SG = Ominaispaino tietyllä hetkellä
sg = Vierteen mitattu ominaispaino
T = Vierteen lämpötila mittaushetkellä

Omilla arvoillani lasku menee jotakuinkin seuraavasti:

SG = 1.024 + 50 / 4 * 0.001
SG = 1.024 + 0.0125
SG = 1.0365

Ja kun ominaispainon tavoitteena ennen keittoa (pre-boil SG) oli 1.038, päästiin itseasiassa aika hyvään saantiin. Tämän lisäksi nestemäärä johtui pitkälti vanhan astian fuskaamisesta, eli nyt mäskäysastia ei enää syö niin paljon nestettä itseensä (fuskasi väliin) ja litra nestettä tuli lisää. Nyt jäädään enää odottamaan enää lopputulosta! Iloista päivänjatkoa ja hyviä huikkia :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti