sunnuntaina, huhtikuuta 28, 2013

Leivitetty turska ja hollandaise-kastike

No niin, piti taas tehdä jotain erikoista. Kauppaan tuli lähdettyä takki tyhjänä ja kiitos paikallisen Citymarketin, kalatiski oli kerrankin nostanut elämää. Tiskistä löytyi tonnikalaa, turskaa, kuhaa, lohta, nieriää, simpukoita... siis oleellisesti paljon parempaa kalaa kuin yleensä (norjalainen lohi ja kirjolohi). Erittäin avuliaan myyjän opastuksella päädyin kuitenkin valitsemaan turskan ja tätä kautta päivällinenkin alkoi hahmottumaan. Eli leivitettyä turskaa ja hollandaise-kastiketta.

Leivitetty turska (kahdelle):
400g turskafileitä
2kpl kananmunaa
korppujauhoja
ruisjauhoja
suolaa
sitruunapippuria
voita ja öljyä paistamiseen

Helppoa kuin mikä. Ota enimmät ruodot turskasta pois, nämä kulkee pääosin turskan etupäässä selkärankalinjassa ja löytyvät helposti kun kuljettelet sormea kevyesti painaen selkärankalinjan myötäisesti edestakaisin. Käsittele turskaa varoen, koska liha on kohtalaisen höttöä. Pihdeillä ruodot lähtevät kuitenkin varsin hyvin.

Kun ruodot on poistettu, suolaa ja pippuroi turskat. Monet sekoittaa mausteet leivitysaineksiin, mutta itse suoraan suoraan kalalle. Ja jos et leivitä niin levitä pippuri vasta paistamisen jälkeen ettei tule ikävä palaneen maku pippuriin. Kun kala on suolattu laita korppujauho ja ruisjauho omille lautasilleen. Riko kananmunat yhdelle lautaselle ja riko niiden rakenne vatkaamalla haarukalla (mitä tasaisempi neste, sen parempi leivitys). Pyörittele turskafileet ensin ruisjauhossa, sitten kananmunissa ja lopuksi korppujauhossa ja leivitys on valmis.

Lämmitä pannu ja laita n. 1rkl öljyä pannulle, jonka jälkeen nokare voita öljyn päälle (ei pääse voi palamaan). Anna kuumentua kunnes "sihinä" loppuu ja paista turskat pannulla. Ei tarvitse paistella hyvin pitkää, pari minuuttia puoleltaan riittää varsinkin pienemmissä fileissä.

Kastike on sen verran nopea, että en sitä itse tehnyt turskan kanssa yhtäaikaiseksi ettei mene häseltämiseksi. Alla resepti.

Hollandaise-kastike:
3 kpl kananmunan keltuaista
0,5dl kalalientä/kanalientä/vettä
n.200g voita pieninä nokareina
1-2rkl sitruunamehua

Kastike onnistuu helpoiten kun laitat kattilaan vettä ja kattilan päälle teräskulhon se. kattilasta nouseva vesihöyry lämmittää kulhon. Erota kananmunista keltuaiset ja kaada ne kulhoon joka on jo lämpeämässä. Riko kananmunien rakenne vispilällä ja kaada nesteen sekaan vettä. Tämän jälkeen lisää pieniä nokareita voita kastikepohjaan koko ajan sekoittaen. Kun voit on lisätty (älä lisää liian isoina paloina), mausta sitruunamehulla ja kastike on valmis. Tarjoa kastike ja kala vaikkapa perunamuusin kanssa ja toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti