sunnuntaina, elokuuta 25, 2013

Miedosto chilinen tomaattisalsa ja texmex-kana tortillawrappeihin

Pitkästä aikaa tuli jotain uutta kokeiltua. Äiteeltä kun noita itsekasvatettuja chilejä sattui tulemaan (varmaan jotain jalapenon tyyppisiä, isoja mollukoita joissa on kohtuu paksu paprika ja tulisuutta yllättävän paljon noin isoksi chiliksi - muistisääntö: pienet ja kurttuset on yleensä tulisia :D).

Mutta sitten eikun leipomaan salsaa tortillawrappien väliin, tuli hatusta tempaistua resepti mutta varsin maukkaaksihan se osoittautui. Texmex-tyyppiselle ruualle mielestäni pitää aina löytyä muutamaa perusmaustetta: korianteri, juustokumina, chili ja cayannepippuri, joten näiden pohjalta lähti reseptikin muotoutumaan:

Salsaresepti:
1prk kuorittuja tomaatteja (joo, tykkään jostain syystä käyttää näitä säilykkeitä kun ovat vaivattomia)
1 tuore tomaatti, lajike oli nyt hyvin vähänesteinen.
2 valkosipulinkynttä
1-2rkl tuoretta chiliä pilkottuna (huom! Oman maun mukaan!
1 iso sipuli
2-3rkl tuoretta korianterisilppua
½ punainen paprika
1tl juustokuminaa
1/4-1/2tl cayannepippuria (on ainakin oma cayanneni aika jytäkkää..)
½tl valkopippuria
1tl mustapippuria
1tl suolaa
1tl sokeria

Valmistus helppoa kun heinänteko. Pilko vähän tuoretta tomaattia ja laita se, purkkitomaatit ja kuoritut valkosipulinkynnet blenderiin. Anna pyöriä tasaiseksi "kastikkeeksi". Pilko paprikat, chili ja sipuli. Freesaa sipuli ja paprika nopsaan kattilassa, että ne vähän pehmenevät. Kaada tomaatti-valkosipuliseos blenderistä sipuli-paprikaseoksen päälle ja laita loput ainekset sekaan. Anna kastikkeen kiehua joku 20min, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut ja koostumus on sopiva. Maistele kastiketta alkuunsa ja sitten vielä 10min päästä, että kerkiää maut tasaantua. Heti maustamisen jälkeen ei kerro ihan koko totuutta kun mausteet ja tulisuus ei ole kerinnyt oikein tasaantua. Anna jäähtyä edes vähän ja naatiskele.

Ensi kertaa varten voisi tuohon jotain hapokkuutta lisätä esim. limen/sitruunan mehulla tai balsamico/omenaviinietikkalorauksella ja valkosipuliakin voisi laittaa hieman enemmän (4kynttä?)... Mutta on kyllä hyvä salsa!

Ja koska salsa meni wrappeihin niin itse aina teen kanat 'bout seuraavalla tavalla:

Texmexkanat wrappeihin:
400g maustamatonta broilerin filesuikaletta tms.
öljyä
2-3tl currya
1tl paprikajauhetta
½-1tl juustokuminaa
½tl cayannepippuria
mustapippuria
suolaa
(siirappia)

Lämmitä öljy pannulla ja sotke curry,paprikajauhe, juustokumina ja cayannepippuri öljyyn, anna vähän aikaa tekeytyä, mutta älä polta niitä mausteita... Kaada kanat sekaan ja lisää suola & mustapippuri. Paista kypsäksi ja ihan loppuvaiheella lisää halutessasi ihan pieni loraus siirappia päälle.

Sitten kun salsat on tehty niin eikun koosta vain wrappien sisään kerros salsaa, mahdollisesti joku kermaviiliin tehty taco-dippi (kyllä, kaupasta, sipsihyllyltä), kerros kanaa, punasipulia, salaattia, suola/tuorekurkkua, paprikaa, fetajuustoa... mitä nyt tulee mieleen ja eikun naamaa kohti. Toimii joka kerta, eikä oikeasti mene edes pitkään tehdessä - joku puoli tuntia jos itse teet kastikkeen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti